Duvar dekorasyonu insanlık tarihi kadar eskidir. Bunun ilk örnekleri karşımıza mağara duvar resimlerinde çıkar. Bu resimlerde örneğin uzaktaki dağ yüceleştirilmiş veya mekan sahibi avladığı hayvanları resmederek gücünü ortaya koymuştur. Tarih boyunca insanlar evlerinin duvarlarına gidemedikleri yerlerin, sahip olamadıkları doğal güzelliklerin veya özlemini duydukları şeylerin resimlerini yapmış ya da bunlardan parçalar asmışlardır; bu bazen güç gösterisi, bazen süsleme, bazen inançla ilgili olarak karşımıza çıkar. Bunun gibi örnekleri ve yorumları arttırabiliriz; insanoğlu var olduğu müddetçe duvarlar da onunla birlikte hayat bulmaya devam edecektir.
Siz de eğer gücünüzü göstermek, duvarınızı süslemek veya sevdiğiniz figürleri duvarınızda görmek ve göstermek istiyorsanız, kendinizden bir şey yansıtmak istiyorsanız; eskilerden günümüze gelen ev dekorasyonu fikri duvarlarda yeniden canlanıyor. Zamanla unutulan ama aslında bize çok da yabancı olmayan duvar örtüsü zamana uygun yepyeni tasarımlarla yeniden trend oldu. Duvarlarınızda uzun yıllar kullanabileceğiniz kalitede, çeşitli stillerde yaratıcı tasarımlara sahip duvar örtüsü modelleri var. Siz de evinizde farklı bir hava yaratmak, değişikliğe giderek hem kendinizi mutlu etmek hem de tarzınızı yansıtmak istiyorsanız duvar dekorasyonunda duvar örtüsü kullanabilirsiniz.
Modern Duvar Örtüsünün Ortaya Çıkışı
Halı; yere veya mobilya üstüne sermek, duvara süs olarak asmak için yapılan örme ya da düğümlü, çeşitli büyüklükteki dokuma örtüdür. El dokuma halı Orta Asya’da Türklerin bulunduğu bölgelerde ortaya çıkmış ve Türkler tarafından geliştirilmiş bir sanattır. İlk dokumalarda renkli yün iplikler düğümlenerek hayvan postunu taklit eden halılar meydana getirilmiş, zamanla bunlardan asıl halılar oluşturulmuştur. Bugüne kadar bilinen en eski Türk halısının Hunlara ait olduğu ve M.Ö. 3-2. yüzyıllarda yapıldığı kabul edilmektedir. Türk kavimleri, Anadolu’ya göç ederken halıyı ve halı dokuma tekniklerini de beraberlerinde getirmişlerdir. Anadolu’da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde büyük gelişme gösteren Türk halılarında ipler çeşitli bitkilerin yapraklarından, meyvelerinden veya köklerinden çıkarılan kök boyalarla boyanmıştır.
Tapestry; en eski dokuma sanatları içinde yer alan tapestry dokumalar figürlü örneklerin oluşumuyla ortaya çıkmış bir kavramdır. Tapestry; figürlü, resimli dokumaların Avrupa kaynaklı ismidir ve bir dokuma türüdür. Bunlar duvar örtüsü, perde, halı, mobilya örtüsü ve farklı işlevlere sahip ürünler olarak da kullanılabilen, çoğunlukla resimli elde dokunmuş tekstil ya da dokuma kumaşı ifade eder. Tapestry dokumalarda ağırlıklı olarak yün, keten, pamuk, ipek gibi dört temel doğal lif ve doğal boyalar kullanılmıştır. Ortaçağ’ın başlarında yalnızca korunma, yalıtım, dekoratif unsur amaçlı kullanılırken çağın sonlarına doğru itibar ve politik değer taşıyan ürünler olarak görülmüşlerdir. Tapestry dokuma tekniğinin batıya geçişinde etkin olan Mısır’da bu dokuma tekniğinin M.Ö. 5000’e kadar uzanan bir geçmişi olduğu bilinmektedir.
Günümüzde duvar örtüsü, üzerinde resim ve desen bulunan ve duvara asılmak üzere dokunmuş olan duvar halısından farklı olarak, duvara asmak için tasarlanmış herhangi bir kumaş parçasını ifade etmektedir. Batıda halen tapestry olarak adlandırılan duvar örtüsü her dönem gelişen ve değişen teknolojiden yararlanılarak dokuma sanatının evriminde malzeme ve yorum açısından değişim göstermiştir. Günümüzde duvar örtüleri; kullanılan yeni malzemeler ve yapısalcı sentezler ışığında figüratif, sembolik, dekoratif, politik yönelim taşıyan, düşündürücü kategorilerde yorumlanmaktadır. Teknolojinin getirdiği hız ve yeni malzeme ile duvar örtüsü tekrar yorumlanmıştır. Duvar örtüsü dokuma sanatı olmaktan çıkıp tasarımda sınır tanımayan, her zevke ve kesime hitap edebilen yaratıcı tasarımlara sahip dekoratif nesne haline gelmiştir. El sanatı kadar değerli bir ürün olarak ele alınamasa da evinizde saygı duyulan bir tasarım harikası dekora dönüşebilir.